Monday, February 20, 2006



Paddentrek


Als de avond temperatuur boven de acht graden komt , komen de padden en kikkers uit hun winterverblijfplaats om op hun geboorteplek te gaan paren . Dit gebeurd in grote getalen vandaar de naam paddentrek . De meeste padden en kikkers moeten de trek met hun leven bekopen , vandaar dat we al enkele jaren met de dierenbescherming een paddentrekwerkgroep hebben opgericht . Deze mensen zetten de padden en kikkers veilig over zodat ze kunnen gaan paren, en zo voor nakomelingen kunnen zorgen .

Wil je ook bij een paddetrekwerkgroep neem dan contact op met de plaatselijke dierenbescherming .

Er zijn wel een paar belangrijke regels waar je je aan moet houden ,

1- zorg ervoor dat je nagels kort zijn geknipt , zodat je het dier niet kan beschadigen , kijk ook uit met ringen .
2- de zogenaamde paddenklusters of meelifters ( padden die op elkaar zitten ) mag je beslist niet van elkaar afhalen , De padden hebben de winter zonder eten doorgebracht zodat ze mager zijn geworden en hun velletje lubbert . Padden hebben zuignapjes aan hun potten en zitten dus stevig vast aan de ander , zou je ze uit elkaar gaan trekken zal het vel van de ander scheuren en het dier zal dat niet overleven. Soms denken ze dat je vinger een kikker is en klemmen ze met hun pootjes om je vinger , ga de pad er niet met geweld afhalen !!! Doe ook niet teveel kikkers in een emmer , ze zullen elkaar pletten.
3- Er kunnen ook hagedissen tussen zitten , die hebben net de trek vóór de padden , pak die ook gewoon op en zet ze over
4- De pad laat zien welke kant hij op gaat ( hij gaat zijn neus achterna ) dus dat kan niet missen !!
5- Let ook op je eigen veiligheid !! , .Als je je aanmeld bij de dierenbescherming krijg je hesjes met reflecterende strepen , een zaklantaarn en een emmer , bovendien ben je dan ook verzekert .
6- Omdat je altijd op drukke wegen padden over zet is het misschien wel handig om gevarendriehoeken te plaatsen aan het begin en het einde van de weg . Als je geen borden hebt kan je ( het mag eigenlijk niet ) met krijt ( knal rood of geel ) op de weg iets tekenen of schrijven .
7- Zorg ervoor dat je warme kleding en schoenen draagt , eventueel regenkleding en wat koffie .
8- Bij regenachtig weer zul je het flink druk krijgen met padden overzetten !! Kijk dan uit waar je loopt , als je een berm door moet zullen daar zeker kikkers zitten en die willen niet geplet worden onder je schoenen.
9- Ga nooit alleen padden overzetten , en neem een mobieltje mee in geval van nood.
10- Soms gaan de padden gelijk na het paren weer terug , dan kan je ze dus weer overzetten naar de oude plek . Meestal gaat dit niet zo massaal , sommige blijven wel enkele weken of langer . Het is aan jezelf of je af en toe sávonds wil gaan kijken hoe de zaken ervoor staan.
11-
Zijn er nog mensen in de omgeving Zutphen/ Warnsveld die graag mee willen doen met de paddenwerkgroep , mail me dan .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home