Monday, February 13, 2006





Diervriendelijk tuinieren Deel 1

Als over een paar weken het voorjaar begint willen veel mensen al weer in hun tuin bezig , dat kan natuurlijk maar je moet wel weten hoe je te werk moet gaan, als je de rupsen , lieveheersbeestjes , egels , enz die de winter in jou tuin hebben overwinterd in leven wilt houden .
1 – Laat het eventuele afgevallen blad nog liggen tot in maart , veel insecten leven eronder en dat is voor veel vogels en egels een heerlijk hapje om weer op krachten te komen na een lange winter .Bovendien beschermd het je planten tegen nachtvorst ,
2 - Wacht zolang mogelijk ( tot half april ) om de stengels van afgestorven planten weg te halen , rupsen , lieveheersbeestjes en andere kleine insecten overwinteren in de stengels en het is een veilige plaats om rovers buiten de ‘deur ‘te houden.
3 – Gebruik nooit geen gif tegen slakken , mieren of ongewenste planten !!!! ook niet een biologisch afbreekbaar middel , gif is gif . Er zijn genoeg andere dier, en milieuvriendelijkere manieren om van je ongewenste dieren/ planten af te komen .
Bovendien doodt je met een gif niet alleen maar één diersoort maar vaak vele anderen zoals vogels , egels , spinnen en noem maar op .
Zelf heb ik in mijn tuin een egeleethuisje en een egelslaaphuis ( egels zijn erg gek op slakken) Geef een egel nooit melk !!!! zij raken ervan aan de diarree , drogen uit en zullen uiteindelijk sterven.
En met een beetje geluk gaan ze ook een nestje bouwen in je tuin . Vogelnestkastjes in alle soorten en maten ( niet te dicht bij elkaar ophangen ) zorgen ervoor dat je niet alleen gezellig veel vogels in je tuin heb , maar ook eten ze insecten , zaden van wilde planten .
Het roodborstje en winterkoninkje maken hun nestje op de grond , vaak in een oude omgevallen bloempot of omgevallen gieter enz . Dus als je last krijgt van opruimwoede in je tuin kijk dan uit wat je beetpak en weggooit !! . Dat geldt ook voor bladeren of ander tuinafval wat op een hoop is gewaaid , er kan altijd een egel onder zitten !! Let er ook op dat je een egeltrapje in je vijver heb , egels kunnen wel zwemmen maar niet altijd even goed het water uitklimmen .
Als je een vijver in je tuin hebt met mooie waterplanten zal dat libellen en juffers aantrekken die weer muggenlarven eten .
Een vleermuizenkast in de tuin trekt natuurlijk vleermuizen die ook weer allerlei insecten eten …. Dus gif is helemaal overbodig !!!!.
Dan heb je nog vlinderkasten en bijennestkastjes voor in je tuin , zij helpen een handje bij het bestuiven van je planten . Deze dieren houden over het algemeen wel van wilde planten , mijn zaden bestel ik altijd bij
http://www.morgenster-zaden.nl De eigenaresse verkoopt veel zaden van de rode lijst ( planten die bedreigd worden ) op deze manier zorg je ervoor dat veel bedreigde plantensoorten weer in Nederland terugkomen en wat ook erg belangrijk is de bijbehorende vlinders . Zo had ik vorig jaar een aantal bezoekjes van de vuurvlinder in mijn tuin , deze vlinder komt nog maar zelden in Nederland voor omdat er heel simpel geen voedselplanten meer zijn . Wilde planten zijn prachtig , bloeien rijk en zijn veel sterker en beter beschermd tegen allerlei ziekten .
Als je vlinders in je tuin wilt hebben moet je dus zorgen voor voedselplanten , dat geldt ook voor de nachtvlinders , die vaak een bezoekje willen brengen bij de avondkoekoeksbloem .
Je kan ook om ze nog extra te verwennen s’avonds wat jam of pindakaas op een boomstam smeren .

0 Comments:

Post a Comment

<< Home