Friday, August 18, 2006

Vuist tegen dierenleed

De Dierenbescherming en Dibevo, de brancheorganisatie van dierenspeciaalzaken, bundelen de krachten om een eind te maken aan de voortdurende stroom grove dierenmishandelingen.
Bedoeling is dat er een speciaal voorlichtingsbureau komt om het pijnigen en verwaarlozen van huisdieren, zoals in ons land jaarlijks vele duizenden keren gebeurt, een halt toe te roepen. Dat kan, aldus de initiatiefnemers, door betere informatie te geven over het houden van gezelschapsdieren. Het ministerie van Landbouw heeft inmiddels financiƫle steun toegezegd. Ook komt er wellicht een campagne om iedereen te wijzen op de gruwelen van dierenmishandeling.
Impulsief"Mensen besluiten vaak heel impulsief om een huisdier te nemen", zegt Jelko de Ruijter van de Dierenbescherming. "Een klein katje ziet er heel schattig uit. Maar als het diertje voor de zoveelste keer in de gordijnen hangt of zijn nagels in de bank zet, willen mensen nogal eens woest reageren."Bij de Landelijke Inspectiedienst (LID) komen jaarlijks zo'n tienduizend meldingen van vermoedens van dierenmishandeling binnen. "Slechts het topje van de ijsberg", aldus De Ruijter. "We gaan de openingstijden van de meldkamer verder verruimen. Dat zal nog veel meer gevallen opleveren."Bijna een op de drie meldingen bij de inspectie (o.a. via het speciale telefoonnummer 0900-2021210) gaat over honden. Vijftien procent betreft paarden, daarna volgen katten, schapen en konijnen.Deze maand trokken twee afschuwelijke gevallen van hondenmishandeling de aandacht. In Venray moest een boxer worden afgemaakt nadat hij honderden meters was meegesleurd achter een auto en deze week werd hond Bobo in Den Haag door zijn dronken baasje toegetakeld met een hamer en een briefopener. Om hun afschuw hierover te uiten, zijn de 24-jarige Ramona Franz en haar vriendin Jitske Miedema uit Zeewolde een handtekeningenactie gestart: doel is om dierenbeulen hogere straffen op te leggen. Volgende maand behandelt de Kamer een wetsvoorstel om verdachten van dierenmishandeling harder aan te pakken. Dat zou kunnen door het opleggen van een definitief 'houdverbod' of, bij herhaling, een celstraf van drie jaar. Hoewel een dierenbeul nu een boete riskeert van maximaal 11.250 euro, wordt dat door de rechter bijna nooit opgelegd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home