Wednesday, June 14, 2006

Levensgevaarlijke teek


De telegraaf besteedde op 12 juni, 23 mei en eind vorig jaar een artikel aan deze ziekte en ook de volkskrant van 4 maart 06 besteedde aandacht aan deze ziekte via een artikel over dr. Jongejan.
Hieronder een deel van de verschillende artikelen
12 juni 06 Dodelijke teek verspreidt zich over het land
door Lieke Jongbloed
UTRECHT - De dermacentor teek, die de voor honden dodelijke ziekte babesiose overbrengt, blijkt zich permanent en wijdverbreid in ons land te hebben gevestigd. Bovendien draagt de 'hondenkillerteek' ook voor mensen een schadelijke bacterie bij zich.

Vooral rond St. Philipsland, op de grens van Noord-Brabant en Zeeland, leeft een grote tekenpopulatie in nieuwe natuurgebieden op verlaten bouwgrond.Volgens Jongejan is het een kwestie van tijd voordat de teek, die uit Zuid- en Midden-Europa stamt en voorheen slechts te hooi en te gras in Nederland voorkwam, zich over het land verspreidt.Dat is in ieder geval slecht nieuws voor paarden en honden.
De nieuwe tekensoort brengt namelijk de ziekte babesiose over, veroorzaakt door een bloedparasiet, een protozoo.
Honden worden er zwaar ziek van. Is de dierenarts er niet op tijd bij, dan sterven besmette dieren aan bloedarmoede en nierfalen.
De afgelopen twee jaar is dat al enkele Nederlandse honden overkomen.Paarden kunnen beter tegen de parasiet: ze krijgen veel lichtere ziekteverschijnselen.
De inburgering van de teek en daarmee van de bloedparasiet kan volgens Jongejan wel economische gevolgen hebben voor de paardenhandel, omdat de verhandelde dieren babesiose-vrij moeten zijn.Jongejans zorg over de nieuwe teek is vooral ingegeven door de vondst van een andere potentiële ziekteverwekker: in de Nederlandse Dermacentor-teken zijn bacteriën uit de Rickettsia-familie gevonden.
Die staan in een kwaad daglicht omdat ze aandoeningen veroorzaken als mediterranean spotted fever, een ziekte die soms tot hersenvliesontsyteking leidt.Onbekend is of de door ons gevonden bacterie gevaarlijk is voor de mens.
Ziektegevallen zijn niet bekend', vertelt Jongejan. 'Maar dat zegt niet alles.
De afgelopen twintig jaar zijn al ruim tien verschillende Rickettsia's, die aanvankelijk onschuldig leken, alsnog gekoppeld aan een mensenziekte.
Het is daarom zaak, voorzichtig te zijn, aldus Jongejan.'Ik voer momenteel overleg met het RIVM en het ministerie van Landbouw over een plan van aanpak - onder meer voorlichting - om beten door Dermacentor-teken te voorkomen. Nu kunnen we nog maatregelen nemen.'Bij de ziekte van Lyme - eveneens veroorzaakt door een bacterie, maar overgebracht door de veel algemenere, gewone of schapenteek - zat er volgens Jongejan zeker zes, zeven jaar tussen het moment dat bekend werd dat de teken besmet waren en het moment dat er alarm werd geslagen.Rik NijlandBron: De Volkskrant 4 maart 2006
Uitheemse teek duikt op in ZeelandVan onze correspondent DINTELOORDIn delen van West-Brabant en Zeeland is een gevaarlijke teek ontdekt.
De uitheemse parasiet (Dermacentor reticulatus) leeft normaal gesproken alleen in zuidelijke landen als Spanje en Portugal, maar is nu ook aangetroffen in natuurgebied De Dintelse Gorzen bij De Heen en in weilanden op Sint Philipsland.De teken zitten zowel op vegetatie als rundvee, pony’s en paarden in verschillende natuurgebieden.Sinds mei 2005 brengt de Faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht onder leiding van professor Jongejan de Nederlandse tekenpopulatie in kaart.
Aanleiding voor het project zijn 23 gevallen van zogenoemde autochtone babesiose, waarvan vier fataal, bij honden in De Haag en Arnhem in 2004. Deze gevallen waren geassocieerd met de teek Dermacentor reticulatus.Dierenarts Sabrina Jansen van Dierenkliniek Steenbergen was de ontdekker van deze bijzondere teek.
Ze roept nu dierenbezitters op alert te zijn op de parasieten. “Als mensen bij hun huisdier een teek ontdekken, is het van belang dat ze het beestje naar hun dierenarts brengen voor onderzoek.
Zo krijgen we een beter beeld hoe groot het gebied inmiddels is waar de teek zich bevindt.
Vanuit de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde is geld opzij gelegd om dit onderzoek te bekostigen. Dus het kost de mensen niets”, aldus Jansen.Toen dierenarts Jansen het vee bij een boer op Sint Philipsland ging inspecteren op de aanwezigheid van de parasiet, ontdekte ze tientallen teken. “Ik heb een buisje vol teken opgestuurd naar Utrecht.
In nog geen week tijd stond hier een compleet team, inclusief professor Jongejan, op de stoep om de natuurgebieden af te struinen.
Jansen benadrukt dat er tot nu toe nog geen koeien, paarden of honden ziek zijn geworden van de mediterrane teek.De Dermacentor reticulatus kan “bloedziekten veroorzaken waarvan dieren zeer beroerd kunnen worden.
Bron: De Telegraaf 28 december 2005
Verdere info: zie onderstaande linken
http://www.devrolijkeviervoeters.org/wetenswaardigheden1.htm
http://hond.jouwsites.nl/s.php?id=65

0 Comments:

Post a Comment

<< Home