Monday, March 06, 2006

Drie poezen met H5Ni

In het zuiden van Oostenrijk is het dodelijke H5N1 vogelgriepvirus gevonden bij katten. Drie katten zaten in een asiel dat ook met H5N1-besmette vogels onderdak bood.De katten leven alle drie nog. Ze zaten met nog 37 andere katten in het asiel, Noach's Ark, bij Graz in de regio Styria. De afgelopen maand had het asiel zieke vogels opgenomen die waren besmet met vogelgriep. Het asiel is voorlopig gesloten.Het is het voor het eerst in Oostenrijk dat het virus is overgedragen op een ander dier dan een vogel.In Oostenrijk werd in februari voor het H5N1 vastgesteld.
In Styria, een hoofdzakelijk landelijk gebied aan de grens van Slovenië, zijn al meerdere gevallen van vogelgriep bij wilde zwanen en eenden vastgesteld.

Rügen

Vorige week werd ook al een kat gevonden die was bezweken aan H5N1. Dat was de eerste Europese huiskat die ten prooi viel aan het virus. Het dier werd gevonden op het Duitse eiland Rügen, waar al meerder vogels waren doodgegaan door de vogelgriep.Experimenten hebben uitgewezen dat katten kunnen worden besmet met het virus wanneer ze het rauwe vlees van geïnfecteerde vogels eten.

Polen
Het H5N1-virus heeft zich nu ook tot in Polen verspreid. Hier werd de ziekte vastgesteld bij twee dode zwanen die waren gevonden. Op dit moment verspreidt het virus zich snel onder wilde vogels. De afgelopen maand werd het maar liefst in vijftien nieuwe landen gevonden, waaronder naast Europese landen ook Egypte en West-Afrika.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home